AJURVEDYJSKI ELIKSIR ZDROWIA I URODY

Od zarania dziejów nieustannie poszukiwany jest eliksir młodości. Przedmiot, napój czy kosmetyk, który swoimi magicznymi właściwościami sprawi, że staniemy się zdrowi, piękni i młodzi aż pod długie lata. Być może trudno w to uwierzyć, ale najstarszy system medyczny, jakim jest Ajurweda, zna go od wieków! Czym jest ten niezwykły i naturalny eliksir?

Wyznawcy ajurwedy już od wieków doceniają wyjątkowe właściwości miedzi. Lubią się nią otaczać w codziennym życiu. Od ponad 5000 lat noszą oni miedziane bransoletki, które są prawdziwym amuletem piękna i zdrowia. Poza tym korzystają z naczyń miedzianych do oczyszczania i uzdatniania wody. To ciekawe, bo wiedza starożytnej ajurwedy, znana jest od wieków. A dopiero w XXI wieku naukowcy – szczególnie z tych uważanych za wysoko rozwinięte państw – dowodzą, że miedź jest rzeczywiście wyjątkowo cennym pierwiastkiem, którym powinniśmy się otaczać. Od czasów starożytnych aż po dziś dzień miedź znalazła mnóstwo zastosowań w życiu codziennym. Prawa jest taka, że nawet nie zdajemy sobie sprawy z faktu ile przedmiotów, którymi się otaczamy, jest wykonana z miedzianych elementów. To z ajurwedyjskich ksiąg poznajemy niezwykłą wiedzę o pozytywnym wpływie miedzi na nasz organizm. W Indiach od zawsze naczynia miedziane służyły do oczyszczania wody za pomocą jonów miedzi.

Znane są dwie metody oczyszczania wody za pomocą miedzi. W jednej z nich wykorzystywano naczynia miedziane, podobne do tych, które znamy dziś i możemy je zakupić w sklepie internetowym Bangalore.pl. Druga metoda mówiła o wrzucaniu miedzianych monet do wody. Dziś na nowo odkrywamy, że sekretem zdrowia, młodości i dobrego samopoczucia jest spożywanie wody. To ona jest eliksirem życia, nie zaś popularne w dzisiejszych czasach słodkie i gazowane napoje czy alkohol. Powstaje coraz więcej innowacyjnych metod oczyszczania i uzdatniania wody pitnej. Chcemy usuwać z nich bakterie, toksyny i zanieczyszczenia, które znajdują się w rurach sieci wodociągowej. Sięgamy po filtry węglowe, które wyjaławiają wodę, czyniąc ją pozbawioną jakichkolwiek składników odżywczych. Wierzymy w nieustannie wprowadzane nowinki. A dlaczego nie możemy uwierzyć w znaną od tysięcy lat, ajurwedyjską wiedzę, która daje możliwość oczyszczania, uzdatniania i przechowywania wody kranowej w naczyniach miedzianych? Wyznawcy buddyzmu ciągle stosują tę metodę, a dzięki nim staje się ona coraz bardziej popularna również na całym świecie. Nie trzeba nic utrudniać i wymyślać filozofii na nowo.

Wystarczy oryginalne naczynie wykonane z miedzi napełnić wodą kranową i odstawić na co najmniej 12 godzin. I gotowe. Po tym czasie jest ona nasycona niewielką ilością jonów miedzi, pozbawiona szkodliwych substancji, zanieczyszczeń i bakterii. Według starożytnej ajurwedyjskiej wiedzy woda spożywana z naczyń miedzianych równoważy różne wszystkie trzy dosze. Jej pozytywny wpływ na organizm odkryto już wieki temu. Nie tylko wzmacnia siły witalne, ale również zmniejsza stany zapalne, ma właściwości antyoksydacyjne oraz odmładza organizm i pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę. Praktyka ajurwedyjska zaleca spożywanie co najmniej 3 kubków wody oczyszczonej wcześniej w naczyniach miedzianych w temperaturze pokojowej. Jej regularne picie przyspiesza trawienie i spalanie tłuszczu oraz oczyszcza układ pokarmowy. Miedź jest popularnym pierwiastkiem, niezbędnym dla zdrowia i optymalnej kondycji naszego organizmu. Metal ten wykazuje właściwości oligodynamiczne, a to oznacza, że zabija bakterie i wirusy. Picie wody, która stała przez całą noc w naczyniu miedzianym daje pewność, że woda o właściwościach antyoksydacyjnych jest pozbawiona nie tylko bakterii, ale również patogenów czy wirusów. Ponadto wpływa na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, nawilża, usuwa toksyny i aktywizuje produkcję nowych komórek. Bierze udział w produkcji hemoglobiny i melaniny, ułatwia wchłanianie żelaza i wzmacnia kości.

Czy naprawdę potrzebujemy więcej dowodów na pozytywne właściwości wody przechowywanej w naczyniach miedzianych.

Newsletter